Zelf sanitair installeren

Zelf jouw sanitair installeren

Wilt u graag uw oude wc inclusief stortbak vervangen door een modern toilet? Wilt u graag een bad hebben in plaats van de douche? Of heeft u behoefte aan een wastafel op uw slaapkamer of een ander kamer in huis? Dan kunt u gemakkelijk uw sanitair inkopen met de benodigde installatiematerialen.

Het installeren van een water aan- en afvoer

U krijgt altijd te maken met water dat moet worden aan- en afgevoerd wanneer u een bad, toilet, douche of wastafel wilt installeren. Zelfs wanneer alles meezit zul je hoogstwaarschijnlijk toch nog ergens een verlening of omlegging moeten maken.

In de meeste huizen is de waterleiding van koper. De buizen zijn gemaakt van 22mm dik en komt binnen bij de watermeter met de bijbehorende hoofdstopkraan. Vanuit hier worden er vertakkingen gemaakt naar onder andere de keuken, toilet en de badkamer. Deze vertakkingen zijn gemaakt met buizen die ongeveer 15mm dik zijn. Wanneer je een kraan op een van deze vertakkingen aan wilt sluiten, gebruik je buizen van 12mm dikte. Water wordt daarna weer afgevoerd via een verticale standpijp. Deze mond uit op het riool. De afvoerbuizen zijn doorgaans gemaakt van pvc. Op het toilet zijn deze afvoerbuizen 110mm en de andere afvoerbuizen in huis zijn doorgaans 40 of 50mm. Aan het begin van elke afvoer zit een stankafsluiter of sifon, die ervoor dient om verstoppingen te kunnen verhelpen.

Voordat u begint met het installeren of loskoppelen van uw sanitair, is het belangrijk dat je de waterleiding van te voren afsluit. De beste optie is om de hoofdkraan dicht te draaien en daarna alle kranen in huis open te zetten. Het kan echter zijn dat sommige delen in huis hun eigen stopkraan hebben. Wanneer dit het geval is, kun je ook alleen dit deel afsluiten. Bij iedere stopkraan zit een aftapkraantje. Met dit aftapkraantje kun je de leiding leeg laten lopen.

De nodige materialen

Om zelf uw sanitair goed aan te kunnen sluiten heeft u de benodigde materialen nodig. De volgende gereedschappen zijn nodig: waterpas, rolmaat, verstekbak of pijpensnijder, ijzerzaag, pijpenbuiger, waterpomptang, schuurpapier, soldeerbrander, steeksleutels, boormachine en een schroevendraaier.

Koperen aanvoerleidingen

Voor de waterleiding worden koperen leidingen gebruikt. Met een pijpenbuiger worden er bochtstukken gemaakt van 45 en 90 graden. Daarnaast kunt u andere verbindingen maken met hulpstukken zoals muurplaten, een T-stuk of een kruisstuk. Houdt er ook rekening mee dat u de buis haaks afsnijd zodat bij het solderen de twee aanvoerleidingen goed aan elkaar vast komen te zitten.

Kunststof afvoerleidingen

Er bestaan hulpstukken, bochten en T-stukken voor kunststof afvoerleidingen. U kunt deze gemakkelijk in elkaar zetten wanneer deze stukken voorzien zijn van een rubberen ring. Mocht u nu geen rubberen ring hebben, is het verstandig om pvc-lijm te gebruiken. Voordat de lijm op de buizen geplaatst wordt, is het verstandig om deze vetvrij te maken zodat ze goed en stevig aan elkaar lijmen.

Terug naar het overzicht
offerte

Kunnen wij u helpen?

Wij kunnen uw badkamer van A tot Z renoveren zoals u dat wenst. Van ontwerpen, slopen, vloerverwarming aanleggen, leidingen verleggen, tegelwerk, plafonds, monteren van sanitair tot en met de afwerking.

Vraag nu verblijvend advies aan

Voordelen

Goedkoopste
Persoonlijk contact
Op maat
Alles naar uw wens

offerte
Sanitair accessoires BadkamerverwarmingBadkamersVloertegels voor uw badkamer DouchesHet badDe wastafelBadkamertegelsKenmerken van tegelsdesign en formaatKostenplaatjeKranen Sanitair keuzeToiletWateronthardingRaamdecoratie in de badkamer
Stopet-sanitair.nl 2023 | Sitemap Disclaimer | Partners | Meer partners |